Brother and sister is playing with the FLEXA balance board from PLAY in deep greenBoy is using the balance board in wood from FLEXA

Derfor er balancebrættet så genialt

by Mette Vainer Wegloop

I voksnes øjne kan balancebrættet ligne et buet stykke træ. Men for børn er balancebrættet et legetøj med uendelige muligheder for at lege og have det sjovt. Dit barn kan bruge balancebrættet fra det er 8 måneder gammelt og langt ind i barndommen. Her kan du læse, hvorfor balancebrættet er så fantastisk et legetøj, og du får ideer til øvelser, som sætter skub i dit barns motoriske udvikling.

Highlights:  

  • Leg med balancebræt forbedrer dit barns:  
    • Balanceevne, som er afgørende for at lære at kravle, gå, løbe, hoppe, osv.  
    • Kropskontrol og koordinering af bevægelser. 
    • Falderefleks, så dit barn bliver tryg ved at bevæge sig.  
    • Kreative tænkning, da brættet kan bruges til næsten alt mellem himmel og jord.  
  • Brug balancebrættet fra din baby er 8 måneder og langt ind i dit barns opvækst.   

Styrker alt fra balancen til muskel-led-sansen

Et balancebræt er med til at styrke barnets balanceevne, kropskontrol og falderefleks. Kort sagt alle de færdigheder, som dit barn skal bruge for at lære at kravle, gå, løbe, hoppe, osv. Ergoterapeut og opfinder af Tumlastik, Mette Vainer Wegloop forklarer, hvad der sker, når børn leger med et balancebræt:

"Når dit lille barn placerer sig på et balancebræt, uanset om det er i siddende stilling, på alle fire eller stående, er brættets gyngende bevægelser med til at stimulere barnets vestibulære system og muskel-led-sans. Det vestibulære system i vores indre øre er ansvarligt for vores balanceevne, mens muskel-led-sansen er vores instinktive evne til at tilpasse vores kropsposition til ydre omgivelser. Når jeg f.eks. går ned ad gaden, tilpasser jeg ubevidst mine fødder til bump på vejen."

Jo mere dit barn leger med et balancebræt, jo nemmere bliver det at koordinere kropsbevægelserne og flekse de rigtige muskler på de rigtige tidspunkter. Og når dit barn begynder at gå, kan balancebrættet stadig udfordre dit barn. For eksempel til at tænke kreativt og bruge brættet som bro til legetøjstog, biler og lignende.

Sådan bruger du et balancebræt

Du kan balancere på det, sidde på det, ligge på det, hoppe ned fra det, bygge konstruktioner med det – mulighederne er kun begrænset af dit barns fantasi. Mette Vainer Wegloop bruger balancebræt i sit arbejde som ergoterapeut, og her får du hendes yndlingsøvelser til at træne små børns fysisk.

8 måneder - 1 år:

“Du kan bruge et balancebræt fra din baby fylder 8 måneder. Anbring balancebrættet som en omvendt smiley, og lad din baby kravle op på brættet. Få så din baby til langsomt at kravle eller glide ned på den anden side. Denne øvelse lærer din kravlende baby at komme omkring, også rundt om små forhindringer.

Anbring brættet så det vipper, og lad din baby stå på alle fire, mens du forsigtigt rokker brættet fra side til side. Denne øvelse styrker din babys balanceevne og kropskontrol.”

1-2 år:

“Anbring et balancebræt som en omvendt smiley, og lad dit barn gå hen over brættet, mens du støtter dit barns hofter. Denne balance- og gåøvelse bliver endnu mere udfordrende, hvis dit barn holder et stykke legetøj mellem fingrene (vælg noget blødt).

Anbring brættet så det vipper, og få din tumling til enten at stå på alle fire eller stå på sine fødder (med din hjælp), og vip så forsigtigt brættet fra side til side. Denne øvelse styrker dit barns balanceevne, kropskontrol og falderefleks.”

2-3 år:

“Anbring et balancebræt så det vipper, og lad dit barn eksperimentere med selv at rokke brættet fra side til side, enten siddende, stående eller skiftevis begge dele. Det er fantastisk træning af dit barns balance og grovmotorik.

Anbring brættet som en omvendt smiley, og lad dit barn øve sig i at hoppe ned fra toppen. I kan også lege en leg, hvor dit barn skal kaste med ærteposer og forsøge at ramme ærteposerne ned i en kurv, mens dit barn stadig står på toppen af vippebrættet. Denne øvelse forbedrer både dit barns balance, koordination og sigte- og kastefærdigheder.”

3-4 år:

“I denne alder kan dit barn bruge et balancebræt kreativt og selvstændigt. Måske er det sjovt at sidde eller ligge ned på ryggen og få brættet til at svinge, kun ved at bruge benene. Eller måske er det sjovt at bruge brættet som en del af en forhindringsbane eller "jorden er giftig" – kun fantasien sætter grænser!”


50%

Mød vores team af eksperter

Læs mere